Крадци задигнаха части от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка. Сигналът за кражбата е получен в РУП вчера, съобщи БГНЕС.

От полицията разкриват, че кражбите били системни в продължение на месеци - за времето от 28 февруари до 11 август неизвестно лице е откраднало от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка един джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.

По случая е образувано досъдебно производство.

Ще припомним, на 8 август служебният министър на културата Мартин Иванов предложи сформиране на междуведомствена работна група за решаване на проблемите, свързани с осигуряваната досега от МВР охрана на обекти от национално значение в сферата на културата.

Целта на групата е да предложи в кратък срок решение, което трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей „Шипка".

Ден преди това стана ясно, че паметникът на връх Шипка е застрашен да остане без охрана, тъй като МВР, с цел икономии, обмисля да преустанови охраната на паметника.

Междувременно стана ясно, че във връзка с публикациите в медиите министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов ще разпореди извършването на пълна проверка в Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Комисията, която предстои да извърши обстойна проверка в Музея на връх Шипка, обхващаща неговото състояние и стопанисване през последните 10 години, ще бъде назначена със заповед на служебния министър. В комисията ще бъдат включени инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" и експерти от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

Проверяващите ще имат за задача да установят в какво точно състояние са фондовете и витрините на Музея светиня на Шипка, както и какви конкретни мерки се предприемат от неговото ръководство за опазването и съхраняването на безценните експонати и реликви от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни от османско владичество.

При установяване на виновни длъжностни лица, проявили безстопанственост, спрямо тях ще бъдат предприети и съответните административни мерки, заявяват от културното ведомство.