Скандалът около Красьо от Плевен е обстрел между две лобита в съдебната система. Това разкри бившият шеф на Митниците Емил Димитров - Ревизоро в студиото на БиТиВи.

По думите му моделът на Висшия съдебен съвет (ВСС ) отразява разпределението на силите в парламента и съответно е политически оцветено и зависимо, което обаче се отразява и надолу по йерархията в системата.

Това, според Димитров, е естествен процес, тъй като назначенията зависят не от опита, ума и знанията, а от други фактори.
„Нормално е, когато един магистрат разбере това и след дълги години неуспешни опити, да се опита да направи кариера и по друг начин, чрез някакво лоби, след като не става по честен начин", допълни Емил Димитров.

Въпросът е всъщност дали имаме реално или платено правосъдие. Всъщност назначенията стават от лобита, в един момент тези лобита се разпадат", каза още Димитров и определи скандала около Красьо с думите: В момента единият лагер стреляше по другия.

Според бившия шеф на митниците не е имало никакво пречистване или катарзис в съдебната система, тъй като макар и да има изнесени в публичното пространство имена на съдии, няма конкретна вина, която да е доказана. Реално няма вина или открити точно престъпления от страна на Красьо Черния.

По думите на Емил Димитров в един момент магистратите са се уплашили от верижния ефект, който може да има скандалът, и са се помирили. Така стрелбата е прекратена и назначенията започнаха отново.
"Почти зад гърба на министъра, но тя така или иначе няма глас", допълни той.

„В очите на хората каква е съдебната система - ами, ние си знаем каква е, но е единствена", коментира Емил Димитров.

Присъствието на своя телефон в тефтерчета на Красьо от Плевен той обясни с участието си в изборната кампания през 2005 година, когато многократно си е оставял телефона в щаба на НДСВ и Милен Велчев, за да организират дебати. Самият Красимир Георгиев е бил част от този предизборен щаб.