emaxpress
Хората трябва да бъдат уведомени какво се случва в доболничната помощ в областта на онкологията. Доболничната помощ на онкоболните е голям проблем.

Националният онкологичен медицински център е единственият център, който работи по здравна каса и без плащане, заяви на брифинг в София д-р Елмира Павлова, управител на центъра.

Та изнесе данни около връченото й предизвестие за освобождаване от длъжност, подчертавайки, че няма представа за мотивите, уточнявайки, че до края на мандата й има още година и половина.

Връченото й предизвестие за освобождаване от длъжност е от 30 ноември. По член 8 от договора за възлагане на управление, той може да бъде прекратен с предизвестие.

Но то се базира на решение на Съвета на директорите на Специализираната болница за активно лечение по онкология, което не е предоставено в случая. Трябва да се види решението на изпълнителния директор.

Според Павлова вероятна причина за уволнението й са 12 хиляди лева, които тя е поискала от болницата, която е дружество-майка за онкоцентъра, чийто управител е тя.

Сумата е по два договора, с които болницата е ползвала под наем апаратура на центъра.

Проблемът в случая е правен. И болницата и центърът са търговски дружества и в отношенията между търговски дружества няма нищо лично.

Елмира Павлова посочи, че в случая с двата договора за наем на апаратура болницата е била уведомена, за да могат да бъдат оформени вземанията. Тя изтъкна, че ако не потърсят правата си, отговорност за това носи управителят.

Юристката, която застава зад д-р Павлова, посочи, че няма да коментира дали е правилно болниците да бъдат търговски дружества, но след като е така, те ще осъществяват дейност по търговския закон.

По двата отделни договора за наем на апаратура болницата дължи общо 12 000 лева. Така, че не може да има нищо лично, ние също изплащаме задълженията си към нея, подчерта юристката.

От болницата обявили, че договорите са невалидни и назначили вътрешна проверка на центъра.

По думите на д-р Павлова обаче в последната година са извършени 7 проверки от НЗОК, РИОКОЗ и други служби.

Тя подчертава обаче, че са извършени две неща през месец ноември, които кореспондират с Наказателния кодекс.

По думите й без нейно знание са иззет компютър с информация за онкоболни, които са се преглеждали в медицинския център. При проверка от обслужващата компютърна фирма е било възстановено всичко, освен информация за лекуващите се по здравна каса болни.

„Това е документна измама и смятам, че е недопустимо в държавна болница - обществеността трябва да знае това, което се случва", каза доктор Павлова.

Друг фрапиращ факт е, че предизвестието не й е връчено от завеждащия „човешки ресурси", както трябва да бъде, а от най-младата деловодителка.

Тя посочи, че за тези два дни се събрала подписка в нейна защита и в защита на центъра да продължи да функционира. 121 пациенти са подкрепили подписката.

По думите й преди нея центърът е бил на дефицит от 61 000 лева, докато при нейното управление лечебното заведение е на печалба 50 000 лева.