За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Това написа във Фейсбук правосъдният министър Атанас Славов във връзка с малтретираното момиче от Стара Загора.

Той посочва, че трябва да бъдат отчетени редица фактори при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление.

Призовавам независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес, настоява Славов.

Той обаче отбелязва, че представителите на някои политически сили не са подкрепили пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, като са използвали популистки лозунги и са насадили страхове.

Стотици разрези с макетен нож, счупен нос и нула номер – лека телесна повреда

Стотици разрези с макетен нож, счупен нос и нула номер – лека телесна повреда

Извършителят е пуснат под парична гаранция от Окръжния съд в Стара Загора

Правосъдният министър бе категоричен, бе насилието, основано на пола, не трябва да среща институционална неангажираност и политическа злоупотреба с проблема.

Апел във връзка със случая отправи и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Във Фейсбук той заяви подкрепа за пострадалото момиче и призова жителите на града да изразят позицията си срещу насилието в понеделник.

Прокуратурата проверява лека ли е телесната повреда на обезобразеното момиче

Прокуратурата проверява лека ли е телесната повреда на обезобразеното момиче

За да прецени дали да поиска пак арест за извършителя

"Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви!", категоричен бе градоначалникът.

Припомняме, младата жена е в болница, след като бе обезобразена от своя приятел с макетно ножче и има разрези по ръцете, краката и гърдите, заради които са ѝ направени 400 шева. Съдът обаче квалифицира деянието като лека телесна повреда и нападателят бе пуснат на свобода под парична гаранция.

Впоследствие наблюдаващият прокурор назначи допълнителна съдебномедицинска експертиза за прецизиране на вида и характера на нараняванията.