Съдят мъж, стрелял по случаен минувач и държал незаконно боеприпаси в дома сив гр. Монтана, съобщиха от прокуратурата.

48-годишният Р.П. е предаден на съд от районна прокуратура - Монтана след деветмесечно разследване.

На 24 юли 2019 г. преди обяд Н.Л. вървял с приятелката си по тротоара между жилищни блокове в ж.к. "Плиска" в гр. Монтана. Докато разговаряли, на балкона на отсрещната кооперация, забелязал мъж с пушка в ръцете. В следващия момент той усетил някакъв удар в областта на гърдите, силно парене и болка и видял, че е ранен. Тогава вече разбрал, че въпросният човек с оръжието стрелял по него. Пострадалият се развикал, попитал го за причината на стрелбата. В отговор мъжът му отговорил: "Правя каквото си искам, а ти се дръж по-прилично". Пострадалият подал сигнал в полицията.

Разследването установило, че мъжът, произвел изстрела, е Р.П. При извършеното претърсване на обитавания от него имот били иззети въздушна пушка и 167 проектили. Освен това той незаконно държал 2 патрона, калибър 9Х18 мм (Макаров) и 1 патрон, калибър 7,65 Х 18 мм, представляващи боеприпаси за огнестрелно оръжие и годни като такива.

Вещото лице е установило, че на пострадалия Н.Л. са причинени телесни увреждания - оток, кръвонасядане и повърхностна охлузна рана от удар с проектил, изстрелян от въздушна пушка.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.