Прокуратурата ще проверява използван ли е шпионският софтуер Pegasus у нас. В прессъобщение от днес Софийска градска прокуратура съобщава, че на 23 февруари е образувало досъдебно производство по член 319б, ал. 4 във вр. с ал. 1 НК.

Досъдебното производство е започнало след постъпили медийни публикации. Не се посочва кои са тези публикации, нито медиите.

В хода на досъдебното производство ще се разследва неправомерно копиране чрез компютърна програма на данни за достъп до информационна система, предназначени да засегнат повече от една информационна система и настъпването на тежки последици от това деяние.

Разследването е възложено на следовател в Отдел "Следствен" на СГП.

Дадени са указания за събиране на доказателства.

По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции относно закупуването и/или използването на софтуер Pegasus. От прокуратурата също не посочват кои институции са били ангажирани с информация по темата.

Предстои да бъдат разпитани свидетели, да се приложат и други документи, да се назначат необходимите експертизи.

Припомняме, че Европейският надзорен орган по защита на данните призова израелският шпионски софтуер Pegasus и подобни на него софтуери да бъдат забранени в Европейския съюз.

Информацията, че софтуерът е използван в Полша предизвика сериозен скандал.

До този момент няма признание от страна на българските власти, че Pegasus се е използвал у нас.

И български граждани подслушвани с шпионския софтуер "Pegasus"?

И български граждани подслушвани с шпионския софтуер "Pegasus"?

Прокуратурата пита службите прилаган ли е софтуерът в държавни структури