саламиВетеринарните органи контролират непрекъснато производството на месните продукти по новия стандарт "Стара планина" - това увери в интервю за "Хоризонт" директорът на Националната ветеринарна служба Йордан Войнов.

Според него, не е необходимо да се купува апаратура, с която да се определя точният процент месо в продуктите. Програма "Хоризонт" първа съобщи, че в България няма лаборатория, която да установи колко процента месо се съдържа в новите продукти.

Ветеринарите контролират дали продуктите отговарят на определени физико-химични показатели. Преди да се пусне на пазара съответният продукт с марка "Стара планина" се прави пробно производство и се изследва в лаборатория, обясни директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов.

"Всеки продукт, който е разработен, те са около 20 за момента, те са с уникални, всеки сам за себе си, физико-химични показатели. Когато има отклонения в тези физико-химични показатели, значи някой е сбъркал рецептата. Не е изпълнил утвърдения стандарт "Стара планина".", поясни Войнов.

Той увери, че се контролира и качеството на месото, което се влага в продуктите "Стара планина".

"Пратката, която влиза месо, е със съответните документи и съответния срок на годност.", каза Йордан Войнов.

Директорът на Ветеринарно-медицинската служба призова производителите и потребителите да сигнализират, ако открият фалшиви продукти с марка "Стара планина".