Престъпна група лихвари, действала в сливенския кв."Надежда", е разбита от полицейските служби вчера.

От 10 часа на 20 август до 19 часа на 21 август сливенските антимафиоти, съвместно с колегите им от "Икономическа полиция", са провели специализирана полицейска операция, при която за пореден път са разкрити и задържани лица, незаконно отдавали парични суми срещу лихва.Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на полицейското разследване са установени че четиримата криминално проявени членове на групата - 44-годишният тартор с прякор Бузето, 34-годишен мъж с прякор Пончо, 28-годишният Ташунко и 21-годишен мъж с прякор Алиш. Всички те са от Сливен.

Четиримата са отдавали различни по размер суми на своите съкварталци, които след това с наложената им лихва, превишаваща 100%, ставали непосилни за връщане. Установени са случаи, когато пенсионери, взели заем от двадесет лева, дължат на лихварите около 2 000.

Един от начините за гарантиране на отпуснатия заем бил отнемане на дебитната карта на длъжника. Той давал и пин кода й - така групата разполагала с финансовите постъпления по картата. Някои от длъжниците не били виждали дебитните си карти, по които получават пенсия или социални помощи, с години.

При извършените претърсвания в жилищата на лихварите са открити нотариално заверено пълномощно от длъжник на "Бузето" за това последният да получава пенсията му през периода от 1 май 2004 до 31 декември 2009 година. Освен това са открити и иззети газов пистолет, списъци със суми и имена на длъжници, 10 дебитни карти и около 200 грама златни накити.

На четиримата са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.252 ал.1 от НК за незаконна банкова дейност и им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа. Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура - Сливен.

При подобна операция на сливенските антимафиоти, пак срещу Бузето и брат му, проведена през юни 2004 година, бяха открити и иззети 16 600 лв., 2 кг златни накити, 100 дебитни карти с пин кодове за тях и спестовни книжки на длъжници.

Установено беше, че рецидивистите събират дължимите им суми, използвайки сила и заплаха. При проведеното съдебно заседание тогава, престъпниците признаха вината си и бяха осъдени след постигнато споразумение с прокуратурата.