Не бихме могли да разчитаме само на оградата по границата. Това заяви в студиото на БиТиВи бившият директор на „Гранична полиция” ген. Валери Григоров. Той уточни, че оградата би могла да даде сигурност, но ако е елемент от обща система за охрана.

Бившият шеф на граничарите смята, че в момента службите нямат необходимия ресурс за контрол на границата. Това се отнасяло особено за МВР.

Върнахме в Гърция група от 70 афганистанци

Върнахме в Гърция група от 70 афганистанци

Опитали да преминат зелената граница

По мнението на Григоров след най-големия миграционен натиск в периода 2011-2013 г. е трябвало да укрепим и създадем службата във вариант, при който ефективно да противодейства. Не трябвало да се стига до търсене на други алтернативи като включване на армията или други структури, както и командироване на 1000 души месечно. Валери Григоров изчисли, че това струва на данъкоплатеца около 2 млн. лева на месец.

Той изтъкна, че се разхищават много пари, вместо да се укрепи институционално службата, която може да създаде повече гаранции за сигурност на границата.

За година и половина се случвала седма промяна в Закона за МВР. Ексшефът на „Гранична полиция” смята, че в момента има абсолютен нормативен, организационен и управленски хаос.

Григоров подчерта, че неустойчивата политическа проява и поведение на Турция по отношение на споразумението с Евросъюза не може да не се има предвид при очертаване на рисковете, които генерират миграционен натиск върху границите ни.

На територията на Турция имало достатъчно нелегални имигранти, които можели да влияят върху миграционните процеси.

Ген. Валери Григоров коментира и миграционната опасност от Африка. Според него континентът през последните 15 години генерира миграция. Това се случвало дори и при липса на активни военни действия. Рискове би могло да генерира и затварянето на най-големия миграционен лагер в Кения, предупреди Григоров. Там имало 300 000 сомалийци. Тези рискове нямало как да не се отразят на Средиземно море и Европа като цяло, коментира още Валери Григоров.