"Ще има протести", заяви председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов. Подготвят национален протест на 5 юли от 11:00 ч. пред храм-паметника "Александър Невски". "Ние отново няма да празнуваме празника на МВР", подчерта Попов.

По повод факта, че не са предоставили 100 дни на новия вътрешен министър Валентин Радев, Попов изтъкна като аргумент, че той има зам.-министър, който не е за първи път там. Втората причина, която председателят на СФСМВР посочи, е, че Радев е бил три НС, както и, че е бил член на Комисията по вътрешна сигурност. Той отсече, че нямат време, за да го предоставят на когото и да е. "Ножът е опрял до кокала", отсече председателят на синдикалната организация.

"Няма да ограничим протеста си с протестния митинг на 5 юли", закани се Попов и поясни, че има още 4 празника, свързани с МВР. "Няма да пропуснем нито един от тези празници, а ще имаме и мероприятия между тях", предупреди той. Той се закани дори, че след поемането на председателството на ЕС през януари протестите им ще бъдат ежедневие.

"Не успеем ли да се разберем около масата, ще се наложи да се разбираме някои-от кабинета, други- от улицата", посочи председателят на синдикалната организация.

Възмущението им е продиктувано от факта, че Съветът за социално партньорство стигнал до консенсус, че е необходимо увеличение на заплатите тази година.

Валентин Попов - председател на УС на СФСМВР- няколко пъти чувам че трябвало да го убедим в необходимостта от увеличаване заплатите в МВР. "На следващия ден министърът на вътрешните работи с лека ръка отхвърли консенсуса", изтъкна Попов. По думите му, този съвет е съставен, за да разрешава въпроси, свързани със служителите.

"Готови сме за преговори, но най-напред ще трябва да седнем на една маса. Няма как да изпратим на министъра по гълъб аргументите си. Нито пък ролята на медиите е на посредника", коментира той.

Попов бе категоричен, че смятат да водят преговори в МВР единствено с прякото участие на министъра. Той отвори и темата за състоянието на системата откъм оборудване и технически средства.

"Униформи за година напред е лека хипербола", каза той и допълни, че до миналата година министерството, по официални данни, дължеше на служителите си униформено облекло на стойност 30 млн. лв.

По думите му, служителите били принудени да заделят средства от бюджета на семействата си, за да може на улицата да ги виждаме в "малко по-угледен вид от този, който щяха да бъдат, ако не бъркаха в своя джоб".

"Вярвате ли, че в България в момента има жив политик, който, ако го сложите в креслото на министър, ще приеме на първо място да защитава служителите си, а не интересите на партията, която защитава?", запита Попов.

 "През последните 8 години не е имало министър, който да се е справял", подчерта на свой ред зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

Кузманов каза още, че имат сигнали за "невероятни спецоперации" за 5 юли, когато са планирали протеста.