Свинският грип не е смъртоносен. Това заяви доц. Ангел Гълъбов - директор на института по микробиология към БАН.

Заболяването протича като съвсем нормален обикновен грип. Симптомите са разтрисане, повишена температура, болки в мускулите и очите и отпадналост.

Вирусът е тръгнал от свинете и е преминал към хората, посочи Гълъбов. Той е мутирал, но благоприятно.

В Мексико сити от 2000 заразени 140 души са починали, но само за 30 е доказано, че са починали точно от свински грип. Другите случаи не са изследвани, категоричен е Гълъбов.

Ваксина за свинския грип няма, но тя може да бъде създадена за 6 месеца.

Откриха от къде тръгнал свинският грип.
                           Още...

В България от десетилетия не е имало грипна вълна и е по-добре, че свинският грип се е появил в топъл сезон, смята още епидемологът.

От своя страна зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков опроверга информацията на Ангел Гълъбов, че вирусът не е смъртоносен.

Епидемията може да причини по-голяма заболеваемост, защото вирусът е непознат и хората нямат имунитет. Все още няма и изработена ваксина за него. Това обаче не означава, че заболяването ще мине по-тежко, обясни Цеков.

Летният сезон може да доведе до забавяне на епидемията, но това не означава, че високите температури ще я спрат. Особено важна в случая е личната хигиена - миене на ръцете, както и избягване на дълго време в компактни групи, в затворени и непроветрени помещения, както при всеки грип.

Три групи основни допълнителни мерки препоръчва експертният съвет към Министерството на здравеопазването след спешното заседание, свикано днес във връзка с повишения риск от епидемия на свински грип у нас.

Първо се предвижда повишаване готовността на здравната система да разпознава случаите на заболели от свински грип. Припомняме, по-рано днес министърът на здавеопазването Евгений Желев съобщи, че България няма възможност да идентифицира свинския грип.

Втората мярка, която се предвижда е попълване на наличните запаси на антивирусни препарати, както и вземане на лични предпазни мерки за медицинските служителите, за които има най-висок риск от заразяване.

Третата мярка е засилен контрол по всички гранични пунктови и предимно по летищата с оглед на това, че започва активният летен сезон.

Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков след двучасовото спешно заседание, свикано във връзка с опасността от епидемия.

Очаква се европейската централа за контрол на заболяванията да даде указания как точно да се действа в случаи на открито заболяване от свински грип. От там препоръчват повишаване на надзора и контрола на всички грипни заболявания и пневмониите.

В момента има 8 хил. дози антивирусни препарати за лечение. Тамифлу и Реленца могат да бъдат използвани като превантивна мярка, но не и за лечение. Предвидено е разполагане на допълнителни термовизуални камери. Такива две има вече на летище София.

По данни на зам.-министъра на здравеопазването 40 са потвърдените случаи на заболели от свински грип в САЩ. Един е случаят в Испания и един в Шотландия. В България все още няма заболели. Проверяват се сигнали в Гърция, Чехия, Полша, Дания, Швеция, Германия, Италия, Ирландия, Австрия и Холандия.

Това е нов щам на един вече познат вирус. Новият щам е от подтип AH1N1, който вероятно се е получил след кръстосване на различни щамове в свинската популация.

Този вирус не трябва да се подценява след като Световната здравна организация е решила да повиши степента на опасност от епидемия от свински грип. Далеч сме от лош сценарии посочи зам.-министър Цеков и допълни, че има достатъчно леглови фонд в здравните заведения, има достатъчно лекари и препарати.

Малко са данните за това как се развива новият щам в различните страни, за да правим сравнения и прогнози как би могло да протече заболяването от тук нататък. Според данни на зам.-министъра в Мексико сити починалите от вируса на свински грип са 20 души.