Мобилизирайте се. Този апел отправи заместник -председателят на ЕК и комисар по правните въпроси Жак Баро.

Той призова българските политици да преодолеят разединението си, за да постигнат очакваното справяне с проблемите на правосъдието и вътрешния ред в страната.

Чрез постигането на необходимите промени „България ще изпрати силен сигнал на своите европейски партньори" посочи още Баро.

„Никой няма да може да се счита над закона, ако цялото общество противодейства на това", допълни още той.

Жак Баро остро разкритикува българския Наказателен кодекс, който според него е остарял.

По мнението на комисаря съдебната ни система произвежда малко резултати и няма твърди присъди срещу престъпниците.

Има хора, които искат да заложат на България заради стратегическото й положение, но все още се колебаят заради проблемите с корупцията

Организираната престъпност ще пречи на България, докато не бъде отстранена и докато това не стане, растежът и напредъкът на вашата страна няма да личат, подчертава Баро.

Въпреки че разкритикува качествата на правораздавателната ни система, еврокомисарят похвали дейността на Инспектората към ВСС.

Той припомни, че отговорността е на всички, тъй като едно съдебно решение в една страна предполага да се изпълни и в друга. България трябва да удовлетвори своите партньори и да успее да преодолее проблемите си.

Има нужда от политическа воля", категоричен е още заместник-председателят на ЕК.

„Има хора, които искат да заложат на България заради стратегическото й положение, но все още се колебаят заради проблемите с корупцията", посочи Баро.

На финала на своето слово той припомни, че е в България като наш приятел, а не като съдник, и допълни, че страната ни има историческа роля, която трябва да изиграе. „Затова трябва и обществена, и политическа воля".

Заместник-председателят на ЕК по въпросите на правосъдието, свободата и справедливостта присъства на конференция на тема „България в ЕС: две години по-късно и пътят на ред".

В нея участват и министърът на правосъдието Миглена Тачева, главният прокурор Борис Велчев, председатели на върховни съдилища, политици, общественици, представители на бизнеса и неправителствените организации.