Най-често извършваните трансплантации в България са бъбречните - 32 за 2009 г. За цялата минала година у нас са извършени 5 сърдечни трансплантации и 13 чернодробни.

В същото време обаче в листите на чакащи за трансплантация на черен дроб са били регистрирани 37 лица, за сърце - 28, за бъбрек - 727 лица. Продължава да нараства броят на лицата, които приживе изразяват несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки.

През 2007 г. те са били 2 642 души, през 2008 г. - 2 686, а през 2009 г. се увеличават на 2 703 човека.
Това отчита доклад на Сметна палата за дейността на Изпълнителната агенция по трансплантация за периода 2007-2009 г., когато начело на агенцията са били проф. д-р Христо Куманов и д-р Теодора Джалева.

Реципиентите на тъкани и клетки за периода са намалели от 725 през 2007 г. до 472 през 2009 г., съобщи zdrave.net.

От Сметна палата отбелязват, че през ноември 2009 г. е стартирала национална кампания в подкрепа на донорството по инициатива на здравното министерство, но същевременно отчитат, че наблюдаваната тенденция на увеличаване на броя на отказалите да бъдат донори е индикатор за недостатъчното популяризиране и информиране на обществото за донорството и дейностите по трансплантация.

В Изпълнителната агенция по трансплантация са утвърдени 35 щатни бройки в три дирекции.
В утвърдените вътрешни правила обаче няма заложени специфични изисквания за образование и квалификация на персонала, липсва и изградена система за обучение на новоназначени служители, отчита докладът от одита на Сметна палата.

Дейността на агенцията се финансира изцяло чрез субсидии от бюджета на здравното министерство. След законова промяна от 2009 г.
ИАТ би трябвало да има приходи от собствена дейност - например от събирани такси за издаване на разрешения и удостоверения или от извършени обучения за качество и безопасност при извършване на дейности по трансплантация.

Собствени приходи обаче не са реализирани, защото няма одобрена тарифа за събираните такси, пише в доклада на Сметна палата.

Иначе разходите на агенцията са били 347 095 лв. за 2007 г., 390 052 лв. за 2008 г. и 428 145 лв. за 2009 г.
От тях 65 на сто отиват за заплати на персонала, 18 на сто за осигуровки и 17 на сто са разходи за издръжка.

Като пречка за работата на агенцията от Сметна палата посочват липсата на специализирана информационна система за водене на публичния и служебен регистър.

Това затруднява проследяването на движението на реципиент - донор - орган и на други данни, и създава предпоставки за допускане на грешки и неточности при воденето на регистрите, се казва в доклада от одита. В него се дават 13 препоръки, които директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации трябва да започне да изпълнява в 6-месечен срок.

Част от тях са от компетенциите на здравния министър, защото са свързани с нормативни промени. Сред препоръките е залегнало разработване на програма за представяне и популяризиране дейността на ИАТ, както и изграждане на интегрирана информационна система за деловодна дейност и водене на регистрите.