От "Софийска вода" АД опровергават слухове и фалшиви новини за отровна и некачествена вода.

"Питейната вода доставяна на потребителите на територията на Столична община, е с гарантирано качество и с отлични характеристики. Тя отговоря на абсолютно всички изисквания на Наредбата за качеството на водата и всичките й физикохимични показатели са в норма". Това заяви дружеството на официалната си онлайн страница в отговор на слуховете, че водата в столицата е негодна за пиене.

Последно водата е изследвана в събота 19 май и всички проби показват, че тя е годна за употреба, информират от Софийска вода.

Качеството на водата в Столична община се следи от Лабораторно изследователския комплекс на "Софийска вода" по целия ѝ път от язовирите "Искър" и "Бели Искър", категорични са от фирмата. Водата не само е годна, но е с ниско съдържание на разтворени соли в нея, което я прави полезна за нормалното функциониране на клетките в организма, акцентират от "Софийска вода".

Информацията, че водата в столицата е негодна разпространи и червеният депутат Таско Ерменков. В своята Фейсбук страница той публикува съобщение, че е предупреден от приятели и институции, че водата е "отровна".

Позицията, че водата в София е годна за пиене, зае и зам.-председателят на енергийната комисия в СОС инж. Симеон Славчев. От думите му стана ясно, че водата е качествена. Славчев е разговарял и със зам.-изпълнителния директор на Софийска вода Васил Тренев, който категорично е отрекъл слуховете.

Симеон Славчев изрази мнение, че на сесия на СОС трябва подробно да се обсъдят детайлите по охраната на вододайните зони, но към момента тези места се пазят и от охранителна фирма, и от полицията.