Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Окръжната прокуратура във Враца да извърши проверка на кметството в с. Галиче, община Бяла Слатина.

Проверката ще обхване целия предходен мандат на кмета Чоков, както и настоящия.

Припомняме, село Галиче стана скандално известно след поредица от репортажи по национални медии заради действията на кмета на село Ценко Чоков. Освен че кметът стана известен с това, че като част от предизборната си кампания прати свои съселяни на почивка, той бе обвинен от местен човек, че е подпалил колите му.

Освен това синовете на Чоков са забъркани в побой и упражняване на насилие.

Тва не е първата проверка, която главният прокурор разпорежда за село Галиче. Прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) от март месец 2015 година трябваше да проверят всички дела и сигнали от граждани за извършени престъпления във врачанското село за периода от 2010 г. до настоящия момент.

Настоящата проверка, разпоредена от главния прокурор ще бъде в различни направления.

Първо ще се проверяват законността на действията на кмета по документи, включително и верността на преписи и извлечения на документи, включително нотариални удостоверения и внесените такси за тях в бюджета на общината. Ще се проверява и законността на извършените адресни регистрации.

Прокуратурата трябва да провери и стопанисването на обектите, общинска собственост и дали те се управляват в интерес на населението, включително и на селскостопанското имущество на територията на кметството и неговото опазване.  

Освен това действията на Ценко Чоков ще бъдат проверени и за това дали е осигурил спазването на обществения ред и отговорностите му по уведомяване на органите на реда при съответните нарушения.

Прокурори ще проверят и изпълнението на бюджета на община Бяла Слатина в частта му за кметство Галиче.

Главният прокурор е разпоредил при наличие на основанията за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност, да се предприемат предписаните от закона действия. Разпоредил е също при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер незабавно да се преценят условията за образуване на досъдебни производства.

Проверката ще се осъществи на място в кметството в с. Галиче, от прокурори и служители на МВР.