Статистиката на МВР показва, че от началото на пандемията и въвеждането на извънредно положение у нас намаляват всички видове престъпна дейност - кражби, измами, включително и кражби на автомобили. Нивото се запазва като константа единствено при домашното насилие, всички останали престъпни дейности вървят надолу. Това увери вътрешният министър Христо Терзийски в студиото на Нова телевизия запитан за тенденциите в кризата, която е включително и икономическа.

Не можем да си позволим да сложим полицаи на всеки търговски обект, обясни Терзийски и посочи, че полицията взаимодейства с частните охранителни фирми. Това позволява на МВР да се съсредоточи върху местата със струпване на хора и най-сериозни възможности за нарушаване на обществения ред.

Вътрешният министър съобщи, че полицията е засякла второ заведение с организирано парти с над 40 души гости. Припомняме, че първият такъв случай бе за студентския празник и тогава полиция и служители на РЗИ седяха часове пред заведението, преди да успеят да влязат и да наложат санкции. Намираме начин да влезем, понякога изчакваме час - два, но влизаме, обясни Терзийски и посочи, че полицията няма право да се разбива врата без съдебно разрешение.

Арест и седем акта за нарушения на студентския празник в София

Арест и седем акта за нарушения на студентския празник в София

Издадени са и няколко предупредителни протокола

От 13 март досега са съставени 25 000 предупредителни протокола за неносене на маска, съставени са 526 акта. Има и две ефективни присъди по три месеца в Пловдив и София област. И двете присъди са на лица рецидивисти, посочи вътрешния министър.

В ход е изграждане на единна информационна система, където да се отразяват тези протоколи и актове, така че да може по-лесно да се отразява повторност и системност на нарушенията. Системата се изготвя от "Информационно обслужване".

Около 1/3 от полицейския състав на МВР е подал заявление, че иска да се ваксинира. Христо Терзийски заяви, че смята да се ваксинира не само като лично убеждение, но и за да даде пример на полицаите. "Структурата ни е йерархична и е важно да се дава личен пример. Това е важно, подчерта Христо Терзийски.

Три нашумели в последно време престъпления Христо Терзийски коментира.

За опита с оръжие да бъде обран голям хранителен магазин в София от преди две вечери вътрешният министър посочи, че в момента на жената е назначена психиатрична експертиза. Тя не дава много адекватни обяснения за действията, а и от начина на извършване на престъплението личи, че има проблеми. Един престъпник би направил поне някакъв опит да прикрие своята самоличност - нещо, което тя не е направила. Жената е неутрализирана от охраната на магазина, която е поета от частна охранителна фирма. От там са и сигнализирали полицията. Оръжието е законно притежавано от близък на извършителката, той е уведомен.

За измамата на двама пенсионери в София от мъж, който представяйки се за пощенски служители и отмъкнал част от пенсиите им, Христо Терзийски поясни, че измамникът е рецидивист, излязъл наскоро от затвора. На този етап разследващите имат информация само за тези два случая, като вторият дори се е явил в полицията и е подал жалба едва след като е видял информацията в медиите. Парите на двамата измамени са възстановени по лично разпореждане на главния прокурор, иначе не е такава практиката, стана ясно от думите на вътрешния министър.

За трагичния инцидент във Варна Терзийски посочи, че следите водят категорично към двойно убийство със последващо самоубийство, а мотивът е личен - най-вероятно любовен триъгълник.