България е сред малкото европейски държави постигнали 20% намаление на тежко ранените при пътнотранспортни произшествия през последното десетилетие.

Това съобщи заместник-председателят на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева по време на годишните награди на Автомобилната федерация на България.

По предварителни данни само 9 държави са постигнали заложената общоевропейска цел на десетилетието за намаление от 20% на броя тежко ранени при ПТП, една от които е България.

"Това не е повод за радост и успокоение, защото продължаваме да имаме неприемливо високи нива на пътния травматизъм. Но все пак е тенденция, която трябва да бъде отчетена и по-важното: надградена през следващото десетилетие", подчерта Анжелина Тотева.

По думите ѝ страната ни тръгва от много високи нива и са нужни още много усилия за постигане на нужната устойчивост на предприеманите мерки.

"Хората винаги ще допускат грешки на пътя и е обща отговорността на институциите да вземат всички мерки за смекчаването на последствията от тях. Това означава по-щадяща инфраструктура, технически изправен автопарк и правилно подготвени участници в движението. Заедно с всичко това обаче винаги ключов фактор ще бъде поведението на хората, затова е толкова важно да стигнем до съзнанието им и да ги накараме да бъдат по-внимателни и по-отговорни", допълни още заместник-председателят на ДАБДП.