В „Майчин дом" спасиха живота на родилка и бебето й, съобщиха от болницата.

Пациентката, 34-годишната жена, е постъпила за наблюдение в клиниката по „Фетална медицина" на университетската болница, тъй като преди няколко години е претърпяла операция за отстраняване на голям (12 см.) миомен възел на задната стена на матката.

През нощта на 22 февруари в съня си тя почувствала остра болка и се опитала да стане от леглото, но й прилошало.

Повиканата дежурна акушерка Виолета Петрова е констатирала, че жената е в колапс състояние, с много ниско кръвно налягане и веднага уведомила дежурния лекар.

Дежурният екип начело с д-р Божидар Славчев установил, че състоянието на бременната и плода се влошават и спешно трябва да се пристъпи към родоразрешение. При отварянето на коремната кухина е намерена два литра кръв и лекарите незабавно извършили Цезарово сечение.

След кратка реанимация бебето е било приведено в интензивния сектор на Неонатологичната клиника на „Майчин дом".

Операцията е извършена от д-р Петър Марков, д-р Андреева, анестезиолога д-р Младенов и акушерките Аспарухова, Толчева и Любинка Стоичков. Новороденото е момченце и тежи 2750 гр. Майката е в стабилно общо състояние, но под активно наблюдение в централна реанимация на болницата, посочват от „Майчин дом.

От там допълват, че интересното в случая е, че при огледа на матката е било установено спонтанно разкъсване на задната стена, там където е била предшестващата операция за отстраняване на миомния възел.

Лекарите успели да възстановят целостта и да запазят матката. Общата кръвозагуба преди и по време на операцията е над 3 литра, при условие, че пациентката е с много рядка кръвна група.

Това е доста рядко срещан клиничен случай, коментираха акушер-гинеколозите.

Проблемът идва от факта, че руптурата (разкъсването) на матката настъпва спонтанно, без предшестващи симптоми. Ако жената не бе имала късмета да бъде хоспитализирана в „Майчин дом", при тези екстремни обстоятелства, краят можеше да много лош. Благодарение на бързата реакция и високия професионализъм на целия екип състоянието на бебето и майката е стабилизирано, коментира директорът на „Майчин дом" доц. Виктор Златков.