Министърът на правосъдието Мария Павлова разпореди спешна проверка в затворите и затворническите общежития. Тя ще обхване цялостната организацията на работа, спазването на постановените режим, ред и дисциплина, както и проверка за наличието на непозволени предмети и средства.

Към момента в България има 12 затвора, 23 затворнически общежития, от които 6 от закрит тип и два поправителни дома. Към 20 март в специализираните структури общо 7 361 души очакват или излежават присъди.

В Министерството на правосъдието ще се проведе национално съвещание за подобряване организацията на работа и спазване на постановения режим. Ще присъстват и всички началници на затворите.

Повод за спешната проверка е излъчен на 17 март в bTV материал, озаглавен "Дрога, чалга и купон в пазарджишкия затвор", в който са показани клипове, заснети в затвора. По данни на ръководството, клиповете са направени през август 2016 г.

На затворниците показани в клиповете са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора, притежаване на забранени вещи и предмети, и неспазване на реда и дисциплината в помещенията.

Ръководството на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" заявяват, че проверките за непозволени средства, вещи и предмети на територията на местата за лишаване от свобода ще продължат със засилен интензитет.