Арестувана е жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност. Това е станало в рамките на специакция срещу купуването на гласове седмица преди изборите 2 в 1 в България. В акцията са участвали служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман.

Проверен е и частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи. 

Разследват купуване на гласове на вота през юли в Ардино

Разследват купуване на гласове на вота през юли в Ардино

На избиратели е обещавано да бъдат включени в оперативни програми

Жената, която живеела на този адрес, е арестувана до 24 часа и е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. 40-годишната жена е поставяла своите "клиенти" в условията на пълна и е оказвала натиск върху тях да гласуват за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема била, че при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец.

Проверяват бургаски квартали за купуване на гласове

Проверяват бургаски квартали за купуване на гласове

Към момента няма задържани

Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост, както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува по собствен избор и воля.

Материалите са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство - за престъпление против политическите права на гражданите.

И във Видин при спецакция за купуване на гласове срещу политическите права на гражданите са образувани са две досъдебни производства. Акцията там е проведена на 4 ноември след анализ на постъпила оперативна информация.

Полицаи са претърсили частен адрес в село Арчар, собственост на местен жител, и в ползвания от него лек автомобил. Намерени и иззети са тетрадки с изписани имена и парични суми срещу тях, както и 15 000 лева и златни накити.

Има претърсвания в хранителен магазин във видинския кв. "Нов път" и в частен дом, където също са открити тефтери с имена и изписани парични суми срещу тях, 1035 лева, кутии с тютюневи изделия без бандерол и 137 тениски и суитчъри, брандирани с лого на известни търговски марки.