Десет души са задържани заради злоупотреба с деца онлайн, съобщават от полицията.

Те са заловени при специализирана акция на ГДБОП на територията на цялата страна през април и май. Педофилите оказвали продължителен тормоз и сексуално изнудване спрямо жертвите си - деца между 7 и 12 години.

При разследването от жилищата на арестуваните са иззети огромни количества снимкови материали и видео с насилствени сцени над деца, като жертвите на сексуален тормоз в някои от файловете били на възраст дори под 3 години.

От началото на годината служителите от специализирания отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП са провели специализирани операции за противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца, при която са задържани 25 мъже. Те са осъществявали контакт с деца основно чрез Фейсбук и ги изнудвали за срещи на живо.

Претърсвания са извършени на територията на София, Кюстендил, Благоевград, Варна, Бургас, Враца, Пловдив, Стара Загора, Перник и други. При разследването са намерени и част от голите снимки на децата, които били изнудвани от педофилите.

Задържаните от началото на годината са на възраст от 22 до 45 години. За деянията им законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

При разследване на Интерпол, проведено съвместно от над 60 държави, сред които България, са спасени над 50 деца, жертви на блудствени действия, които са били излъчвани онлайн в интернет форум, който се хоствал на територията на страната ни.

След изземване на компютърно-информационните данни от форума е установено, че в него членували над 60 000 потребители, които наблюдавали онлайн блудствените действия с жертвите. Част от потребителите на форума били заплатили високи суми за получаване на "ВИП" акаунт, който им давал право да нареждат на насилниците какво точно да извършват с децата по време сексуалните сцени.

От ГДБОП призовават родителите за завишен контрол по време на предстоящата лятна ваканция.