Над 1000 куб.м. незаконно превозвана дървесина и 41 камиона задържаха служители на магистрална полиция от столичната дирекция по време на съвместна акция с представители на Изпълнителна агенция по горите, съобщиха от МВР.

Спецоперацията е продължила близо два месеца, а целта е установяване на нарушители, превозващи дървен материал и дърва за огрев към крайните потребители с нередовни документи. Сформирани бяха стационарни екипи, които осъществяваха проверките на осем КПП-та, както и мобилни групи - една смесена и три автопатрула. С цел пресичане на продажбата на дървен материал бяха извършени пет проверки на десетте склада за продажба на едро на дървен материал в района на Околовръстното шосе.

В хода на акцията бяха проверени над 1300 товарни автомобила, от които 41 са задържани в поделенията на МВР за превозване на дървесина без маркировка, нередовни документи, разминаване в датата и часа на билетите, превозване на по-голямо количество товар от упоменатия в документацията и други.

При една от проверките върху магистралните полици беше направен опит за натиск да освободят задържан камион, превозвал дървен материал с нередовни документи. На 20 октомври в с. Горни Богров бил спрян за проверка товарен автомобил „ДАФ" със софийска регистрация и прикачено към него ремарке, превозвал 35 куб.м. дървен материал. 31-годишният шофьор М.А. представил превозен билет с изтекъл срок, за което му бил съставен акт, а возилото било транспортирано и задържано на КПП-Връбница.

Междувременно шофьорът провел няколко разговора по мобилния си телефон, а впоследствие двамата служители на РДГ съобщили, че са получили нареждане да освободят камиона. Полицаите отказали и уведомили началника на сектор „Престъпления по пътищата".

Съставените констативни протоколи по Закона за горите са 50, съставените актове за административни нарушения - 73. Санкционираните от НАП за различни нарушения са над 70, съставените констативни протоколи от Комисията за защита на потребителите - 8,  три са актовете за административни нарушения съставени от РСПБЗН. Иззетото количество дървен материал възлиза на над 1030 куб.м., от което 850 куб.м. са дървата за огрев.