У нас етикирането на храните не отговаря дори на най-елементарните европейски изисквания, което прави невъзможно рационалното хранене.

Такава позиция изрази днес на пресконференция генетикът проф. Лука Кръстев.

„За децата например препоръчваме да консумират около 70 грама сирене на ден. Палмовото масло не е вредно, но ако сиренето вместо от мляко е направено от такова масло, те няма да поемат необходимото количество млечен белтък." - поясни диетологът проф. Светослав Ханджиев, цитиран от health.bg.

Специалистите препоръчват храненето да бъде съобразено с генетичните особености на индивида, но липсата на коректна информация върху опаковката прави невъзможно спазването на какъвто и да било хранителен режим.

Припомняме, според приетите от Европейската комисия норми, върху етикетите трябва да се отбелязват не само калоричността и съставът на продуктите, но и гликемичният им индекс.

Специалистите са категорични, че хората с проблемно тегло и страдащите от диабет трябва да консумират храни с нисък гликемичен индекс, каквито са всички зеленчуци без картофите, кафявият ориз, зърнените храни, пълнозърнестият хляб.

С висок индекс са сладките храни.

По думите на проф. Надка Бояджиева, ръководител на Катедрата по фармакология и токсикология към МУ-София, храните с нисък гликемичен индекс повишават нивата на хормона грелин, който при хората с наднормено тегло се отделя в недостатъчни количества.

„Хормонът грелин се отделя от жлези в стомаха, като нивата му в организма са генетично кодирани. При затлъстяване грелинът е нисък. Наши изследвания доказаха, че при консумация на храни с нисък гликемичен индекс той се повишава, при което се засилва чувството за ситост. Така се регулира апетитът." - коментира проф. Бояджиева.

По думите й, резултатите от проучването на българските специалисти по хранене, ще публикувани до дни.

На 18 февруари в Българската академия на науките ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на основоположника на българската диететика акад. Ташо Ташев. Това ще стане в рамките на десетия национален симпозиум „Академик Ташо Ташев", който ще премине с международно участие.

На форума ще бъдат дискутирани актуални проблеми, свързани с храненето.