Излизам удовлетворен. Това каза след приключилото му изслушване пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред директорът на българското разузнаване Кирчо Киров.

Шефът на НРС изрази надежда, че е бил разбран правилно относно двата нещастни случая със служители на българското разузнаване, станали в края на миналата година.

Директорът на НРС допълни, че е информирал комисията в пълнота.
Киров уточни, че между двата нещастни случая няма никаква връзка, но ще се въздържи от обобщение, докато не излязат резултатите от следствието.

Колкото до разследването на Военната прокуратура в архива, директорът на НРС уточни, че не самата Военна прокуратура разследва, а комисия, в която влизат служители на НРС и комисията за защита на класифицираната информация, създадена по искане на Военна прокуратура.

Генерал Киров посочи, че от 10 милиона архивни единици нищо не липсва до момента. Самата комисия, която извършва проверка в архива, се превръща в комисия, която трябва да подготви архива за предаване на бъдещата комисия по досиетата, коментира ген. Киров.

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров заяви от своя страна, че с доклада на директора на НРС относно двата смъртни случая са запознати президентът и премиерът.

Същевременно на днешното заседание се взе решение за създаването на специална комисия от трима човека, в която влизат Атанасов, Българинов и Касим Дал.
Тази комисия трябва да направи собствено разследване на нещастните случаи с двамата служители на българското разузнаване.

Николай Свинаров уточни, че на днешното заседание не е била засягана темата Либия.
Действията на българските специални служби спрямо казуса Либия ще бъде обект на специално внимание в едно от следващите заседания на комисията.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред допълни, че на днешното заседание се е взело решение да бъдат поканени и изслушани в комисията на първо място министърът на вътрешните работи Румен Петков, както и вече бившия директор на контраразузнаването Иван Чобанов и шефа на жандармерията Живко Живков.

Колкото до версията, че не се касае за самоубийство на двамата служители на НРС, а за нещо друго, не притежаваме ясни доказателства за нещо различно от първоначалната версия „самоубийство", уточни Николай Свинаров.

Назначаването на Ангел Григоров за зам.-директор на архива на Националната разузнавателна служба (НРС) един месец преди инцидента с Божидар Дойчев няма нищо общо с неговото самоубийство.

Това заяви преди да влезе на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред директорът на НРС главен комисар Кирчо Киров.

Той отговори в аванс на въпроса на Атанас Атанасов, който обяви, че ще го пита по време на изслушването каква е истинската причина един ден преди убийството на Дойчев да бъде назначен негов заместник.

Киров уточни, че окончателна информация, свързана със самоубийството на Божидар Дойчев, може да бъде дадена след приключване на следствието, извършено от компетентните органи.

Директорът на НРС уточни, че Ангел Григоров е бил пенсиониран по времето на неговия предшественик Димо Гяуров.
По негово желание Григоров е бил назначен впоследствие като експерт в архива на НРС.

След края на заседанието на комисията генерал Атанас Атанасов посочи, че не е доволен от изслушването.
Получиха се известни разногласия при разглеждането на доклада на генерал Киров и за изясняване на ситуацията се стигна до създаване на работна група, която да направи собствено разследване на двата смъртни случая със служители на НРС.

Не съм доволен и от обърканите отговори на директора на НРС по редица въпроси, уточни Атанасов.
Той допълни, че се касае за обстоятелството, че три часа след самоубийството на Дойчев никой не е бил допускан в кабинета му.

 От друга страна не отговаря на истината твърдението на човека, който е бил назначен за заместник на Дойчев Ангел Григоров, че той никога не е бил негов заместник.
Депутатът от ДСБ Атанасов уточни, че шефът на разузнаването генерал Киров лично е заинтересован от потулването на тези два случая.

Затова ние не можем да му имаме доверие и ще предприемем други мерки за разясняването на случая, каза в заключение Атанас Атанасов.

Преди заседанието на комисията, в кулоарите на парламента, Атанасов обвини директора на НРС в прикриване на улики и следи при последните инциденти, довели до смъртта на двама служители на НРС, а именно на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев и на служителя на техническите служби на НРС Иван Раков, загинали в промеждутък по-малък от един месец.

Атанасов уточни, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс в България при убийства и самоубийства се образуват досъдебни производства, а това е в компетенцията на министъра на вътрешните работи, уточни членът на парламентарната комисия.

Генерал Атанасов попита на какво основание Военна прокуратура започва дела срещу неизвестен извършител, при условие че и двамата не са кадрови военнослужещи.
ДСБ депутатът изказа предположение, че най-вероятно при това разследване от Военната прокуратура се замитат следи.

Бившият шеф на НСС и член на парламентарната комисия направо обвини шефа на българското разузнаване, че прикрива следи не на самоубийства, а на убийства, особено що се касае до "инцидента" с Божидар Дойчев.
Атанасов припомни, че инцидентът е бил в навечерието на гласуването на Закона за отварянето на архивите на бившата ДС и специалните служби.