Специализираната прокуратура поиска отстраняване от длъжност на кмета на Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета на общината Надя Сотирова.

На двамата е повдигнато обвинение за това, че Асенов е ръководил, а неговият заместник е участвал в организирана престъпна група, създадена с користна цел - да върши съгласувано в страната длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд "Земеделие".

Престъпната група е действала на територията на София и областта. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още двама души.

При разследване на 11 февруари в Годеч и София са били извършени 18 претърсвания и изземвания, включително в служебни помещения в община Годеч и в Областната дирекция по безопасност на храните. Иззето е голямо количество книжа, платежни документи на подставени лица, както и парични суми в лева.

На кмета на Годеч, издигнат от ГЕРБ, е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 90 000 лева. Същата мярка е взета и на Сотирова. На двамата обвиняеми са наложени и забрани да напускат страната.

Продължава събирането на доказателства по досъдебното производство. Прокуратурата иска двамата да бъдат отстранени от длъжност, тъй като престъпленията, за които са обвинени, са извършени във връзка с работата им.

Има доказателства, че ако продължат да заемат длъжностите си в администрацията на общината, това би попречило на обективното изясняване на обстоятелствата по делото.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата.