От Спецпрокуратурата предават на съд за тероризъм българин, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия, съобщиха от спецпрокуратурата.

Разследваният М.А. има българско и сирийско гражданство. Той е разследван за участие в терористични действия на територията на Сирия за периода от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. като български гражданин. Той пет пъти е напускал страната през ГКПП "Малко Търново" към Сирия през Турция, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

М.А. е арестуван на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП, водена от Спецпрокуратурата. При обиските са иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. Има и снимки и видеоматериали, на които М.А. е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Според доказателствата, към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща - сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка "Фикрат ал - Султан Мурад", а от средата на 2019 г. станал командир в "Джабхат ал - Шамия" (или Фронт Шам) - групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият М.А. минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Според доказателствата, на територията на арабската държава М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката "Джабхат ал - Шамия", действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) - т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете били качвани и в социалните мрежи. Към момента обвиняемият М.А. е арестуван. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.