Специализираната прокуратура внесе протест срещу освобождаването на старозагореца, поругал за пореден път националното знаме, съобщават от прокуратурата. 

Наблюдаващият прокурор по делото е внесъл протест срещу решение на Специализирания наказателен съд от 12 ноември тази година да освободи Михаил Михайлов от ареста срещу мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лв.

Михаил Михаилов е привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК). Досъдебното производство срещу него е образувано в началото на ноември 2020 г.

Михайлов е обвинен, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет. На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. "Черковна" 90 в София.

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Обвиняват за втори път старозагорец за поругаване на националния флаг

Задържан е за 72 часа

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. и е задържан. Това не е първото му подобно деяние. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет.

Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

В протеста на Специализираната прокуратура за промяна на мярката за неотклонение на Михаил Михаилов се посочва, че с действията си той е демонстрирал явно неуважение към държавните символи. Другите аргументи са, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Следствените действия по новото досъдебно производство на Специализираната прокуратура продължават с експертизи, разпити на свидетели и др. Предстои протестът й срещу пускането на Михайлов от ареста да бъде разгледан в четвъртък от състав на Апелативния специализиран наказателен съд.

2 г. затвор за поругаване на националния флаг

2 г. затвор за поругаване на националния флаг

Мъжът осквернил знамето пред Съдебната палата