На 30.03.2022 г. в Специализираната прокуратура е постъпил сигнал от административния секретар на ПП "ГЕРБ", съобщават от пресцентъра на прокуратурата. В него се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности. По смисъла на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК тези престъпления са от компетентността на Специализираната прокуратура.

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция "Национална полиция" в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. Изискани са информация и документи от Софийска градска прокуратура (СГП).

Във връзка с високия обществен интерес от Специализираната прокуратура обявиха, че ще информират периодично обществеността за извършените действия по проверката.

Борисов, Горанов и Арнаудова обжалват задържането си

Борисов, Горанов и Арнаудова обжалват задържането си

С жалба пред Административния съд в София