Спецпрокуратурата образува досъдебно производство по поръчката на МЗ на щадящи тестове за училищната мрежа. Досъдебното производство за престъпление по чл. 282 от НК - длъжностно престъпление.

Материалите в прокуратурата са получени от КПКОНПИ, след като Антикорупцията бе сезирана от новото управление на Министерство на здравеопазването. Става въпрос за четири процедури за закупуване и доставка на тестове за неинвазивно изследване на ученици с оглед откриване на SARS-CoV-2.

Здравното министерство купува още над 7 млн. тестове за учениците

Здравното министерство купува още над 7 млн. тестове за учениците

За осигуряване на присъствено обучение

Следовател от отдел "Следствен" при Специализирана прокуратура, посочват от спецпрокуратурата, а на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложено да направи финансова инспекция.

От Специализираната прокуратура обещават, да уведомят обществеността за резултатите от проверката.

Припомняме, че министърът на здравеопазването Асена Сербезова прекрати  закупуването на бързи антигенни тестове за учениците поради установени пропуски в организацията на процедурата.

Пред журналисти шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова уточни, че се касае за обществено значима информация, свързана с ковид пандемията, а разследването е насочено към лице, заемащо висша публична длъжност. Съмненията са, че е нарушена процедурата, затова и ще се провери цялата процедура. Маджарова не посочи имена и не уточни дали става въпроса за бившия здравен министър Стойчо Кацаров.

Обвинението е по чл. 282 спрямо длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи.

Припомняме и че анулираните поръчки за тестове, които министър Сербезова изпрати за проверка в КПКОНПИ, бяха с дата от декември месец миналата година, а Стойчо Кацаров излезе с изявление, че тази поръчка не е правена по време на неговото управление.

За тогава обаче имаше изречени обвинения и подозрения от страна на зам.-министър Димитър Петров, който бе изненадващо и без мотиви уволнен от премиера Стефан Янев. 

Димитър Петров: Поръчката на тестовете за учениците е нескопосана

Димитър Петров: Поръчката на тестовете за учениците е нескопосана

Тестовете, които струват 5-6 лв. в търговската мрежа са поръчани за 8,20 лв. на едро