Спецпрокуратурата удари българска пирамида за "криптовалута". Разследваната от германските служби група е привлякла повече от три милиона потребители от цял свят да се обучават и инвестират във виртуалната валута уанкойн (OneCoin), стана ясно от извънреден брифинг с участието на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор и ръководител на спецзвено "Антикорупция".

Информацията към този момент няма как да е 100% пълна, а и не може да се възпрепятстват партньорските служби във връзка с започналите вчера действия в страната. Това е обект на интерес от правосъдните системи от половината свят, обясни Гешев.

Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.

Иван Гешев обясни, че с тази криптовалута, за която в Германия употребяват термина - фиктивна криптовалута, се предполага, че се финансират действия като тероризъм и криминални дейности. Извършени са над 20 претърсвания обиски и изземвания и са разпитани над 50 свидетели в България

На непрофесионален език, разликата на тази валута е, че докато биткойн е децентрализирана система, то уанкойн е централизирана и нея може да я придобиете директно от свързани български дружества, производител OneCoin Ltd., а разпространител е "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД, допълни Гешев.

Разликата между тези криптовалути е, че докато едната е свободна за продажба през интернет - биткойн, то така нареченият уанкойн се разпространява само между свързаните фирми и клиенти на тези фирми.

Спецпрокуратурата ни в межуднародна операция срещу OneCoin

Спецпрокуратурата ни в межуднародна операция срещу OneCoin

Проверяват дружества в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония

Иван Гешев обясни, че германските служби разследват и заобикаляне на банковия надзор, а в немското право има и санкция за разпространение на дейност, свързани с пирамидални и лавинообразни системи.

Гешев допълни, че според българското законодателство всички тези извършвани от фирмите дейности в България не са престъпление, но са на ръба на закона.

По молбата за правна помощ работят екип от прокурори. Това една чисто нова дейност и според европейските партньори това е пирамидална структура. Разследването в Германия е започнало преди 2-3 години.

Доколкото на българските власти е известно, обвиняема в Германия е Ружа Игнатова, като член на организирана престъпна група за финансови измами, но не може да коментират дали е задържана, а за нашите власти всичко това не е представлявало интерес към този момент. Всички сървъри на валутата първоначално са били в България, но към момента тя продължава да действа, което означава, че има и сървъри, които продължават да действат, добави Гешев.

Румяна Арнаудова обясни, че изпълняваме молба за правна помощ и ние нямаме всички данни, тъй като това е дейност на германските власти.

Обучителните пакети са само част от дейността, основната част е продажбата на така наречената криптовалута. Тя не е на базата на реално търсене и предлагане, а според немските служби е погрешна информация и заблуждение. Може да се определи като блокчейн на базата на счетоводни тефтери, което не е същото като останалите криптовалути, обясни Гешев.

Голям екип от германски прокурори и специалисти, над 15 са в България и са изключително доволни от свършеното. Над 14 фирми представляват интерес в молбата за парвана помощ. Претърсвани са и адреси във Варна и Велико Търново. Иззети са сървъри, документи, електронни носители, всичко което са поискали съответните германски власти.

Маркетинг видео на Ружа Игнатова, обясняващо криптовалутата OneCoin.