Министерство на здравеопазването спира масовите изследвания на контактни с новия вирус АH1N1, по-познат като "свински грип".

Причината е, симптомите и лечението на заболяването причинено от новия грип, не се различават от тези при сезонните грипни щамове.

Това показват данните от анализа на случаите, както в нашата страна, така и в Европейския регион, посочват от здраното министерство.

В преобладаващата част от случаите заболяването протича леко до средно тежко. Епидемиологичните наблюдения показват, че новия грипен вирус вече е разпространен и в България. В такива случаи световната и европейска практика налага прекратяване на широките изследвания на контактни и здрави лица, допълват от там.

В тази връзка министерство на здравеопазването е дало указания да се прекратят и масовите изследвания на здрави лица, както и предприемането на по-специални противоепидемични мерки при третирането и проследяването на случаите на новия грип.

От следващата седмица новите случаи на заболели ще бъдат съобщавани само чрез седмичната епидемиологична справка. Към момента в страната няма значително повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторните инфекции.

Междувременно стана ясно, че петгодишно дете с диагноза „Свински грип" е настанено в инфекциозното отделение на Ямболската болница.
Състоянието на детето е добро. Очаква се до няколко дни то да бъде изписано.

Момиченцето се е завърнало на 25 септември от Испания, лекувано е в домашни условия и едва този понеделник е потърсена лекарска помощ.

Детето е хоспитализирано с пневмония, а днес излиза и положителния резултат за H1N1. Родителите не са заразени, а и никой друг от близките на детето няма оплаквания.

Припомняме, вчера стана ясно, че в България до момента са регистрирани 94 случая на заболели от пандемичния свински грип, включително двама ученика.