Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заяви, че е крайно необходимо да бъде актуализиран бюджетът на МВР за 2017 г.

В становище на СФСМВР относно провелия се Консултативен съвет за национална сигурност синдикатите на МВР изразиха възмущение относно липсата на опровержение на предложената от министъра на финансите Владислав Горанов бюджетна рамка за 2018 г., в която е предвидено намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лева.

 

Според позицията на СФСМВР бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а трябва да бъде увеличен сериозно, защото това било от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани.

Според синдикатите на силовото министерство "реформата Бачварова", която влезе в сила от 1 февруари тази година, е създала сериозно напрежение и огромен дисбаланс в заплащането на различните групи служители в министерството.

"На фона на това.... се заявяват намерения за нова поредица от мерки, които могат да бъдат назовани (за пореден път) "реформата Горанов", пишат СФСМВР. Според тях подобни изказвания са способни да "взривят" системата за сигурност в страната.

Според СФСМВР тези намерения нямат за цел да защитят гражданите на България, а да закърпят бюджетните дупки. Те не могат и да се обяснят липсата на реакция по въпроса от страна на министър Валентин Радев и народните представители в парламентарната комисия по обществен ред и сигурност.

БСП гневни заради орязаните пари за полицията за догодина

БСП гневни заради орязаните пари за полицията за догодина

300 млн. лв. по-малко предвижда бюджетната рамка

В оглед на предстоящото председателство на България в Съвета на ЕС и нуждата от повече сигурност в страната, СФСМВР настоява за незабавно увеличение на основните възнаграждения с минимум 15%, считано от 1 юли 2017 г. и прекратяване на всички експерименти в МВР.

В противен случай синдикатите заплашиха, че ще излязат на протест пред сградата на Народното събрание. Те припомниха и протестните действия от 2015 г., правейки аналогия в причините, пораждащи недоволството им.