На ГКПП - „Капитан Андреево" гранични полицаи са спрели нелегалното преминаване на границата от турски гражданин. Той е бил скрит в багажника на лек автомобил, който пътувал за Франция.

В автомобила пътувала и съпругата му, която обаче имала карта за постоянно пребиваване във Франция.
Освен нея в автомобила с френска регистрация пътувал и още един турски гражданин на 65 години.

При проверката на автомобила граничните полицаи открили скрития в багажника 33-годишен мъж. Той притежавал международен паспорт и документ за брак от юни тази година.
Опитите на младоженеца да получи виза били неуспешни. Тогава решили да предприемат нелегалното пътуване до Франция.
И тримата турски граждани са задържани, съобщават от полицията.

През септември на ГКПП- "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново" са задържани девет души, укрити в леки автомобили.

Опитите за този тип нелегално преминаване са особено характерни в края на активния туристически сезон, когато турски граждани, живеещи в страни от ЕС, при завръщането си от отпуск в Турция се опитват да изведат свои роднини незаконно в Западна Европа.

На трите пункта през миналия месец са задържани също 17, направили опит да влязат нелегално в страната с фалшиви документи за самоличност и двама, използващи преотстъпени документи.
На РДГП - Елхово обаче случаите са значително повече - задържали са през септември 95 лица, граждани на трети страни при опит да преминат незаконно турско-българската граница.

През септември на българо-турската граница извън зоните на ГКПП са констатирани 23 опита за нарушение, като са задържани 67 души.
Нелегалните емигранти са основно граждани на страните Ирак, Иран, Палестина, Судан, Турция, Мароко и Алжир. Над 90 % от тях са без документи за самоличност.

През изминалия месец на трите гранични пункта с Турция са разкрити шест случая на трафик на коли. При вторичен контрол граничните полицаи са установили фалшиви пълномощни, фалшиви свидетелства за регистрация, пренабити номера на рама и двигател.
Основно обекти на трафик са луксозни автомобили, предимно германско производство от типа на БМВ Х5, Ауди, Порше и Мерцедес.