Опит за митническа измама при внос на 14 000 кг тютюн от Молдова е разкрит по при съвместни действия на инспектори от Митница Пловдив и служители на ДАНС.

На 28 януари тази година в Митница Пловдив са представени документи за внос на 14 000 кг нарязан тютюн, купаж от различни сортове - „Бърлей - Италия, „Вирджиния" -Индия, „ Ориентал" - Ливан и „Безуки" - Индонезия.

След проверка на документите и товара, както и направена лабораторна експертиза, е установено, че декларираната стока представлява „тютюн за пушене" и се класира в тарифен номер със значително по-висока ставка на митото, съобщи радио Пловдив.

Освен това внесеният тютюн е и акцизна стока и за него трябва да се заплати акциз в размер на 966 000 лева. По този начин вносителят се е опитал да избегне заплащане на държавни вземания - мито, акциз и ДДС общо в размер на 1 180 000, уточняват от Регионалната митническа дирекция в Пловдив.

Изпращач на стоката е молдовска фирма, а получател - дружество, чиято дейност не е свързана с производство на тютюневи изделия.