Митничарите на „Капитан Андреево” са открили висококачествени сребърни бижута в лек автомобил, съобщават от Агенция „Митници”.

„Фолксваген”-ът бил с турска регистрация, но шофиран от български гражданин, който пътувал сам от Турция за България.

Шофьорът казал на митничарите, че няма нищо за деклариране. При проверка обаче те се натъкнали на найлонови пакети със сребърни бижута. Накитите били скрити в облегалките на седалките.

Митничарите извадили 1144 медальона, 492 пръстена, 652 обици, 280 колиета, 182 гривни, 460 закопчалки и халки, 11 брошки и 7 макари със синджири на метър.

Общото тегло на сребърните накити било 9,439 кг. Установено е, че те са от висока бижутерска проба, а стойността им е 37 756 лева.

От Агенция „Митници” уточняват, че бижутата са иззети, а колата задържана.

Митничарите посочват, че това е втори случай на контрабандно сребро, което са спипали на „Капитан Андреево” през последните два дни. Това се случва и в навечерието на високосната година, традиционно усилваща интереса към накити от този благороден метал.

При другия случай румънец бил спипан с близо 600 гр. сребърни бижута. Той пътувал с автобус от Турция през България за Румъния. Накитите били разпределени в шест пакета и били скрити в дрехите на мъжа. В пакетите имало общо 246 сребърни медальона, които са иззети.

Румънецът ще отнесе между 1000 и 3000 лева глоба.