Срещу 5000 лева парична гаранция пуснаха на свобода председателя на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и бившия служител на ДАНС, които вчера бяха задържани заради подозрения за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, предаде БНТ.

Те бяха задържани за 24 часа и днес са пуснати от ареста, но с повдигнати обвинения и забрана да напускат страната. Ако обвиненията им се докажат, те могат да получат от 2 до 8 години затвор.

От Районната прокуратура посочват, че бившият служител на ДНАС - Иван Гълъбов - е събирал сведения, до които е имал служебен достъп и ги е разпространявал нерегламентирано. Гълъбов е обвинен като изпълнител на престъплението, а Дьовленски - като подбудител.

По-рано днес Градският съвет на БСП - Пловдив е излязъл с декларация в подкрепа на председателя на НД "Русофили", като в документа се почва, че БСП са обезпокоени от вчерашния ареста и го определят като политическа поръчка.

От централата на БСП също защитиха Дьовленски, като Габриел Вълков, председател на младежкото обединение на БСП, заяви, че осъждат начина, по който е арестува Дьовленски и че подобни арести са недопустими.

Припомняме, че вчера ДАНС задържа Златомир Дьовленски и Иван Гълъбов. Арестът му е бил извършен в централата на градската организация на БСП. Окръжна прокуратура-Пловдив по-късно съобщи, че наблюдават досъдебно производство с предмет на разследване - евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна

ДАНС задържа лидера на "Русофили" - Пловдив

ДАНС задържа лидера на "Русофили" - Пловдив

Златомир Дьовленски e арестуван в централата на градската организация на БСП