Срещу гаранция от 3000 лева Пазарджишкият окръжен съд пусна на свобода 27-годишния джигит Иван Янакиев, съобщава БНР.

Припомняме, че в края на миналата година Янакиев прегази 70-годишен пешеходец. Възрастният мъж издъхна на място. Близките му поискаха строги санкции за убийците на пътя. Те бяха подкрепени от много жители на Пазарджик.

Съдия Ивета Парпулова смята, че след 23 февруари е неправомерно Иван Янакиев да остава в ареста. Причината е, че след като са изминали два месеца от задържането му, по закон е трябвало да се преразгледа мярката му за неотклонение.

Янакиев е системен нарушител на пътя. Заради висока скорост, шофиране в пияно състояние и под въздействие на дрога той е санкциониран многократно.

Наложени са му 11 акта, но до този момент Иван Янакиев не е платил нито един. В съда били отпаднали и по-голяма част от административните му нарушения.

Близките на загиналия пешеходец твърдят, че хора от престъпния свят покровителстват Янакиев. Освен това камери засекли при огледа на местопроизшествието как покровителят му нарежда на служителите на реда какво да правят при инцидента. От полицията категорично отрекоха тези твърдения.

Магистратите са на мнение, че няма опасност джигитът да извърши друго нарушение. Нямало опасност и да повлияе на разследването.

Решението на Пазарджишкия окръжен съд може да бъде обжалвано.