Мъжкият глас в разговорите Ченалова - Янева не е моят. Това обяви адвокат Иван Тодоров след изслушването си пред Етичната комисия на ВСС.

Той бе привикан за обяснение, след като Ченалова обяви, че по едно от делата на кантората на Тодоров Владимира Янева й е оказала натиск. Според юриста обаче бившата шефка на СГС само я е попитала какво се случва с делото.

Адвокатът не разпознал гласа от записа. За 4 години кантората му имала само 5 дела в СГС, по 3 от тях решенията били абсолютно очевидни, дори не се обжалвало пред ВКС. Три е и бройката на делата, които се паднали на Ченалова.

Не съм близък с нито една от двете, увери адвокатът. Той обстойно разказал пред комисията за срещите си с Янева, като представил и документи за тях - всички били свързани с юридически въпроси, поръчки за книги по административно право, информационни системи.

За Тодоров, ако имал близки отношения с Янева, щял да лобира фирмите с негово участие да печелят обществени поръчки на СГС - това обаче очевидно не се случвало.

Юристът изтъкна, че кантората му печели делата си и няма нужда от съдийско  лоби, за да си върши работата. Ние сме фирма, която може да се оправя и без лобиране - искаме да е честна съдебната система, за да си водим делата така, както го правим пред международните арбитражни съдилища, отсече Тодоров, чиято кантора работи и по арбитража за АЕЦ "Белене".

Адвокатът призна, че като слушал записите на двете съдийки, усетил, че не всичко в системата било честно. Тодоров не се нае да каже ясно, че Ченалова лъже.