Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски откриха три нови лечебни бази в Многопрофилната болница за активно лечение „Царица Йоанна" в София.

Това са Отделението по еднодневна хирургия към Клиниката по хирургия и две УНГ-отделения - Отделение по онкология на глава и шия и Отделение по детска оториноларингология.

Отделението по еднодневна хирургия в МБАЛ „Царица Йоанна" е изградено в рамките на проекта „Реформа в здравния сектор", който се финансира по Заемното споразумение на правителството на България със Световната банка. В строително-ремонтните работи и в доставеното медицинско оборудване в него са инвестирани над 2 млн. лв.

Отделението разполага с 4 болнични стаи с 8 легла, 2 операционни зали и зала за обучение.

Еднодневната хирургия е нов тип хирургия с очакван значим здравен и икономически ефект. Предимствата за пациентите са краткотрайният престой в болницата, който има голямо значение и от психологическа гледна точка - не се нарушава сериозно графикът на всекидневните задължения и бизнесконтакти на болния. Качеството на лечение е високо, намалява се и рискът от усложнения и вътреболнични инфекции.

Двете ремонтирани отделения в Клиниката по УНГ болести са водещи в страната по спецификата на диагностично-лечебния процес. Основен ремонт в тях не е извършван от 1975 г. Разходите за реновирането им сега са за над 300 000 лв.

Отделението по онкология на глава и шия е водещо у нас за лечение на злокачествени новообразования за глава и шия. В него всяка година се оперират около 2500 пациенти с тумори на ларинкс, фаринкс, нос, околоносни кухини и шия, заболявания на ушите, слухоподобряващи операции и кохлеарни имплантации.

Отделението по детска оториноларингология е републиканско специализирано звено за оказване на денонощна медицинска помощ за цялата страна за деца до 18-годишна възраст.

То разполага със 17 болнични легла и в него се извършват всички видове оперативни интервенции на ушите, носа и гърлото, чужди тела в трахеята и хранопровода. Отделението е единственото място в страната за лечение на стенозите на ларинкса. То е и с дългогодишни традиции и в лечението на холестеатома на средното ухо.