Възрастна жена от Стара Загора е била измамена с голяма сума пари и злато, съобщават от полицията. 80-годишната старица хвърлила 20 000 лв. и златни накити през терасата на жилището си.

Мним служител на полицията позвънил на домашния телефон на жената и й заявил, че се провежда акция по залавянето на телефонни измамници. Мъжът казал на бабата, че нейният телефон е един от тези, на които измамниците ще позвънят.

Следвайки инструкциите на мнимия полицай, старицата хвърлила през балкона огромната сума пари и 21 грама златни накити.

Жертва на телефонна измама е станала и 67-годишна жена от Сливен. На стационарния й телефон позвънил мъж, който се представил за директор на електропреносно дружество. Обяснил й, че от електромера й е извършена кражба на 40 000 киловата електроенергия на стойност 6000 лева. Измамникът заявил на сливенчанката, че трябва да плати, защото иначе ел. захранването на дома ще бъде прекъснато за срок от шест месеца. За повторното присъединяване щяло да трябва да се платят 3000 лева.

Мнимият служител на енергото обяснил още, че съседи са крали тока, а прокуратурата е уведомена за това. Процедурата била такава, че ако не иска да остане без електричество и да плаща 6000 лева, жената трябва да заплати 3000 лева на представител на "енергото". Той щял да дойде в дома й.

Жената дала всички данни, които й поискали – ЕНГ, номер на лична карта, адрес. Измамникът я изнудил да напише молба, че е съгласна да заплати сумата от 3000 лв., за да не й се прекъсва токът.

От полицията във Видин съобщават, че 86-годишен мъж също е бил подмамен от „ало”-измамници. Той предал на непознат 2000 лв. и ваучери за мобилни оператори на обща стойност 150 лева.

Измамниците са действали по схемата за спешна нужда от пари за операция на пострадал при инцидент близък. Мъж, представящ се за д-р Попов, позвънил на стационарния телефон на дядото.