В разгара на лятото и на съдебната ваканция се нажежава въздуха и около нападателя на Ахмед Доган.

В 10 часа Октай Енимехмедов, обвинен в умишлен опит за убийство на почетния председател на ДПС, застава на подсъдимата скамейка по същество. Досега посещенията му в съдебна зала бяха заради опитите му да напусне килията, която обитава от януари досега.

Първоначално обвинението срещу Октай беше за закана за убийство. След няколкомесечно прецизиране и анализиране на събраните доказателства се стигна до по-тежкото - опит за убийство. Така случаят премина от районните прокурори в ръцете на колегите им Градска прокуратура. В началото на юли те успяха да изготвят и внесат в съда обвинителен акт. Напук на очакванията, че първото заседание ще бъде оставено за след съдебната ваканция през септември, делото беше разпределено на съдия Пенка Велинова за 14 август.

Ако бъде признат за виновен, Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

До процеса се стигна след драматичната VIII-а Национална конференция на ДПС, провела се на 19 януари тази година. Тя ще остане в историята с опита за покушение срещу Ахмед Доган. Като цяло в началото на форума нищо не предвещаваше ситуацията. Очакваше се „екшън" да има, но не такъв ранг, за заради слуховете, които бродеха дни преди това, че Доган ще сдаде поста. Ситуацията коренно се измени, когато Октай се появи на трибуната. Той излезе на подиума с пистолет в ръцете си и го насочи към главата на Доган, докато той говореше за постмодернизма в доклада си. Пистолетът обаче засече и само щракна. В този момент тогавашният лидер на партията изблъска ръката на младежа, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

В следващия момент около 20 симпатизанти и делегати на ДПС се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници - кой с каквото може. След като бе смазан от бой, Октай бе изведен от залата, а по-късно арестуван и разпитван часове наред.

Обвиненията срещу „атентатора", както многократно бе наричан бургазлията, бяха утежнени, но в същото време вече седем месеца разследващите органи не могат да установят кои делегати са го пребили. Досъдебното производство продължава да е срещу неизвестен извършител, въпреки че част от имената на биячите излязоха в някои медии. Наблюдаващият прокурор е поискал от МВР да извърши официална идентификация на лицата.

След инцидента заваляха исканията за оставки. Най-желана беше „главата" на шефа на НСО ген. Тодор Коджейков. Той обаче категорично отказа да се вслуша в апелите, които идваха от всички страни.

Нещата поутихнаха, когато гръмнаха няколко бушона. Уволнен беше полк. Георги Райков и още няколко негови колеги, организирали охраната на Доган. Очаквано полковникът обжалва решението на своя шеф и в средата на месец юли Административният съд София - град го върна на работа. Делото започна в началото на април, а в рамките на заседание през май бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента.

Според адвоката на Райков и бивш министър на вътрешните работи, Емануил Йорданов те са потвърдили пред съда думите на Райков, че той е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС.