Коне са намерени убити в село Рибарица сутринта на 12 юни. Сигнал за това е подаден в РУ-Етрополе, съобщи МВР.

Според получената информация конете са били пуснати на свободна паша в землището на селото. На местопроизшествието е извършен оглед, а на петте животни са извършени аутопсии от ветеринарен специалист.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325Б, ал.1 от НК - проява на жестокост към гръбначно животно и противозаконно причиняване на смърт. Конете са били на възраст от 1.5 до 8 години.

Стопаните на животните посочват, че това не е първият път, в който се посяга на коне в региона. Хората се страхуват за живота на децата си и своя, обясниха те пред бТВ.

По думите им животните са били изтезавани и след това убити с арбалет. Две от тях е трябвало и да родят скоро. Стопаните смятат, че извършителите са няколко и призоваха полицията да ги открие час по-скоро.

Разследването е възложено на разследващ полицай при РУ на МВР гр. Етрополе. Дадени са указания от наблюдаващия прокурор, включващи назначаване на ветеринарно-медицинска експертиза, разпити на свидетели, провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия с цел установяване на извършителя на престъплението.