Според управителя на фирмата "Пътища и мостове ЕООД" инженер Росен Колелиев, която е изпълнила проекта за Ларгото, фирмата е получила документ, че проектът е изпълнен и не се дължат неустойки.
На по-късен Министерството на културата съди фирмата за неустойка в размер на повече от 700 000 лв. Инж. Колелиев няма обяснение за това противоречие.

Това стана ясно от думите на Колелиев пред БНР.

"Този обект имаше поне 33 начина да не стане и един единствен начин да стане въпреки многото проблеми. Ние се гордеем с това, че го свършихме", каза Колелиев.

Той уточни, че първото писмо, което е пуснал до Министерството (на културата - б.р.), е на 40-ия ден след започването на обекта. Искал е то да бъде предизвестие за прекратяване на договора заради системно неизпълнение на ангажименти от страна на възложителя.

Банов не се страхува от заплахи на келеши

Банов не се страхува от заплахи на келеши

На Банов винаги му светели лампи

"Това е уникален обект, в техническата фаза ни е предаден, в който всеки детайл, всеки материал трябва първо да бъде минат през авторите на проекта, одобрен от инвеститорски контрол и след това да започнем да го монтираме или да си поръчаме материали", каза изпълнителят на проекта.

По думите му до 40-ия ден не е имало подобно изпълнение от тяхна страна. "Мога да покажа документа, в който чак на 11 септември получавам от Ангел Ангелов заповед, в която е назначил инвеститорски контрол. Разберете ли на четвъртия месец това какво значи, при положение че има 200 дена за завършване на обекта".

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата
Обновена

"Ало, Банов е!" - Йончева има запис за корупционна схема на министъра на културата

Схемата била за ремонта на Ларгото през 2016 г.

Припомняме, по думите на министър Боил Банев именно Ангелов е бил човекът, който го е изнудвал.

"Ние нямаме нужда от такова фалшифициране на документи! Нашият срок е 20 януари. Ние имаме 45 акта за спиране и 59 дена срок. Ако там се твърди, че 33 дена са фалшиви, останалите 26 дена също ни покриват срока. Не виждам смисъл такова нещо да се прави. Трябва да се потърси каква е идеята! За да направиш нещо, трябва да имаш идея".

От фирмата твърдят, че не са им изплатени и около 400 000 лв. за извършване на дейности, които не са свързани с проекта.

Ситуацията бе коментирана от Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него проблемът е в целия механизъм.

"Хората, които са част от посредниците, не ги интересува много какво в крайна сметка ще се случи с парите. Тях ги интересува да си вземат със сигурност посредническите комисионни, както си ги записват в документите, и съответно да могат да си платят на хората, които ще ми дадат тези пари, а хората, които контролират проектите, се интересуват от своя процент", описа схемата Безлов.

По думите му става въпрос за една класа, която работи за собствения си интерес. Тези хора имат компетентност - те знаят как да напишат проект, така че европейската администрация да не може да спре парите и има някакъв политически интерес тези пари да текат... Говорим за няколкостотин души.

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Всички документи са предоставени на управляващия орган на ОПРР

Зад скандала "Ало, Банов съм" има друга тема, която се избягва. Тя периодично проблясва през годините. Последното голямо проблясване беше покрай GP group. Там беше горе-долу същото - една група хора, които бяха зад една мрежа от консултантски фирми, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той припомни за скандалите с програма САПАРД. По думите му, един от големите проблеми, е, че огромните за мащабите на страната евросредства минават през мрежа от фирми, зад които стои една немалка група от хора, още от времето на програма САПАРД.

"Тези хора са се специализирали в различни министерства, участват в създаването на критерии за проектите, биват оценители, пишат предварителните заявки и така нататък", каза Безлов.

Припомняме, скандалът "Ало, Банов" се разгоря от 30 януари 2018 г.

Вчера депутатът от БСП Елена Йончева представи записи за министъра на културата Боил Банов. Обвинението е, че министърът участвал в корупционна схема за ремонта на Ларгото.

Боил Банов категорично отрече автентичността на тези записи и се закани да съди всички.