Петър Стоянов-Сумиста е бил задържан късно тази вечер за съпричастност към убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Цветанов уточни, че полицията разполага с достатъчно доказателствен материал и оперативна информация, която потвърждава съпричастността на бившия национален състезател и президент на Федерацията по сумо към убийството на Румен Рачев.

По думите на вътрешния министър Сумиста е задържан в болница "Токуда".

След задържането му е освидетелстван в МВР болница. Той е в много добро здраве, много функционално добре стоящ и естествено беше приведен в Шумен, където се намира в момента, каза още Цветанов.

По думите му е направен опис на всичко, което е било налично в него. Установено е, че задържаният е носел в себе си 12 000 евро.

В момента Сумиста е задържан за 72 часа, а по-късно ще бъде поискано и налагане на постоянна мярка за съпричастността му към това убийство.

Освен Сумиста, заподозрян за убийството на Рачев е и Васил Костов - Васко Кеца.

Припомняме, двамата бяха арестувани през месец юли при проведената полицейска операция „Килърите". По-късно бяха освободени от Софийски апелативен съд с „подписка".

Цветанов отново подчерта, че групата на „Килърите" се разследва за 5 убийства, а в момента започва разследване и по шесто.

Уверявам ви, че колегите работят изключително задълбочено за това с изключително добрата подкрепа на политическата воля да се разкриват знакови, поръчкови убийства, извършени на територията на страната през последните 20 години, заяви Цветанов.

Припомняме, Румен Рачев бе застрелян показно на 3 юли 2009 г,. докато влизал в джипа си пред болницата в Шумен. По-късно бе обявено, че физическите му убийци Георги Георгиев и Владимир Филев са били ликвидирани. Година по-късно двамата помагачи в убийството - Янко Попов - Туцо и Васил Костов - Кеца, са задържани.

Една от версиите за мократа поръчка срещу шуменския бизнесмен е неиздължен дълг от 300 хил. лв. към друг бизнесмен.