Предстои да завърши една история, започнала като вулгарно криминално престъпление, за да се превърне в съдебна сага, белязала с присъствието си последните шест години от постсоциалистическата ни реалност.

Чак не ни се вярва, че Злати Златев, наречен от аверите си с емблематичното “Златистия”, най-после ще влезе в затвора – там, където му е мястото, бихме добавили.

Но “невъзможното” стана факт и днес – 18 август, Централният софийски затвор ще “приюти” за следващите 18 години дупнишкия гангстер, убил човек през далечната 1997 година.

Оттогава до този момент – то не бяха арести и освобождавания, болници и санаториуми, издирвания и догадки. За да се стигне по произнасянето на окончателната присъда, която обаче нямаше на кого да бъде приложена – Златистия просто липсваше.

И малко преди съвсем да изгубим вяра в “справедливото възмездие”, взеха че от Интерпол се намесиха и откриха Злати далеч от България – а как е стигнал до там е тайна.

За съжаление приключването на сагата “Златистия” не слага край на списъка от “чакащи” да бъдат хванати, обвинени, осъдени и “заключени”.

И тъй като ние нямаме друг избор, ще продължим да чакаме и другите подобни истории да завършат като тази – но все пак с надеждата, че между “хващането” и “заключването” разстоянието няма да е 6 години.