Количеството на анестезиолозите в България постепенно намалява. За това алармираха медицински специалисти по време на пресконференция във Военномедицинска академия.

Статистиката показва, че общите анестезии във ВМА в последните две години намаляват, заяви директорът на болницата ген. Стоян Тонев.
Увеличават се венозните анестезии, които могат да се правят и от не толкова квалифицирани анестезиолози.

Тонев подчерта, че работата на анестезиолозите е много тежка, те работят с много тежко болни, които в повечето случаи са в безсъзнание.
Затова се наблюдават и психични заболявания сред анестезиолозите, посочи ген. Стоян Тонев, като допълни, че и процентът на разведените сред тях е по-голям.

Доц. Николай Петров - председател на дружеството на анестезиолозите у нас, заяви, че причината за намаляването на анестезиолозите в световен мащаб е липсата на подходящо обучение.
По думите му статистиката показва, че за ВМА през 2003 година са направени 5000 анестезии, през 2009 г. 17 000, а след 2009 г се наблюдава спад.

Доц. Петров обясни, че недостигът на анестезиолозите се дължи на емиграцията на лекарите, заради лошите условия на работа в собствените им страни, на международните фирми, които предлагат по-добра работа.
Ниското заплащане също кара анестезиолозите да напускат.

Д-р. Цветан Райчинов изрази мнение, че анестезиолозите са изчезващ вид.
„Най-търсените лекари в останалите страни са анестезиолозите и чест прави на тези хора, които са останали тук, за да спасяват българи", заяви той.

Проф. Силви Георгиев - ръководител на катедра в МУ-София, предложи как да се реши кризата с анестезиолозите.
Според него трябва да се изработи програма с мерки за стабилизирането на тази специалност. По думите му бройката, която държавата отпуска за специализация, не е адекватна за нуждите на болниците.
Той каза, че дори вече започва да се чувства криза и за преподаватели в тази специалност.
По думите му трябва да се помисли за самостоятелен бюджет за укрепване на тази специалност.

Специалистите посочиха, че дефицит на кадри по анестезиология има в цяла Европа и това е една от причината нашите специалисти да отиват в чужбина.
Оказа се обаче, че няма точни данни за това колко са работещите анестезиолози у нас.