Тръгна делото срещу бившата БСП депутатка Светла Бъчварова. Тя е обвинена в това, че на 13 август 2009 г. е сключила неизгодна сделка, в качеството си на председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. От сделката е произтекла значителна вреда за учебното заведение на стойност 1 326 671,36 лева.

Подсъдимата поиска делото да се гледа по съкратена процедура, но не признава вина. Поиска разпит на част от свидетелите. "Не съм извършила престъпление", заяви Бъчварова и посочи, че ще дава обяснения на по-късен етап.

Първият свидетел, който дава показания, е служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков.

Делото срещу депутата Светла Бъчварова по съкратената процедура

Делото срещу депутата Светла Бъчварова по съкратената процедура

В Софийски градски съд

Обвинителният акт засяга периода от 04 юли 2008 г. до 28 юни 2011 г., когато Светла Бъчварова е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия.

Със заповед от 21 юли 2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9726,224 дка земеделски земи в землището на селата Стражица и Карвуна.

На 07 август 2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от "Литекс Комерс"АД, представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в селата Стражица и Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13 август 2009 г. Светла Бъчварова-Пиралкова е сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с "Литекс Комерс"АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар.

Прокуратурата изпрати на съд БСП  депутата Светла Бъчварова

Прокуратурата изпрати на съд БСП депутата Светла Бъчварова

Заради неизгодна сделка на стойност от 1 326 671,36 лв.

Според агротехническите и икономическите експертизи, които са направени от Софийска градска прокуратура, арендната цена за тези районите и в този период от време е от 70 до 80 лева.

При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за Селскостопанската академия би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. Затова и според обвинението в резултат на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева.

Министър Бозуков обясни, че съвместната дейност по принцип не е незаконна. Фирмата предоставяла на Селскостопанската академия услуги за обработване на земя, тъй като нямали техника.

Договорът бил сключен за осигуряване на повече приходи на академията, стана ясно от показанията на шефката на финансовия отдел на ССА Ваня Шиварова. Тя обясни, че приходите на академията били в рамките на 15 млн. лв., но субсидията намаляла с около 7 млн. лв. Затова бил сключен въпросният договор. По думите й, субсидията от Министерството на земеделието не стигала дори за заплати и осигурителни вноски. Този недостиг се допълвал с приходи от отделните институти.

Към август 2009 г. не знаела за договора, тъй като била в отпуск и се върнала към края на месеца. В задълженията й не влизало запознаване с договорите. Решенията за сключване на договори се взимали на изпълнително бюро, в което влиза ръководството на академията.

След това договорите минавали през счетоводния отдел и по-специално през главния счетоводител. Тази функция изпълнявала Вероника Миланова, тъй като замествала главната счетоводителка, която била в отпуск по болест. Миланова посочи, че й бил предоставен договорът. Тя не е участвала при разглеждането му, но го подписала, тъй като преди това е минал през изпълнително бюро.