Състав на Софийски градски съд прие съдебно-психиатрична експертиза по делото за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло".

Според нея един от свидетелите - Стефан Стойков, си спомня избирателно моменти от инцидента.

Освен това той не е бил в състояние на фрустрация по време на разпита след убийството, проведен на 18 април 2009 г.

Адвокатите на семействата на Кирил Въжаров и Васил Александров поискаха прочитане на показанията на Стойков от досъдебното производство, тъй като има противоречия и той не си спомня част от фактите, които е заявил тогава.

Съдът реши да отмени глобите на бабата и дядото на подсъдимия Илиян Тодоров, тъй като здравословното им състояние е било влошено.

Днес се очакваха да свидетелстват и естонците Расмус и Сиреп - били част от компанията на обвиняемия, които обаче не се явиха в залата.

На днешното заседание стана ясно още, че все още не е постъпила информация в българския съд, дали съдебните поръчки, изпратени на 13 юни, са получени от двамата естонци. За днешното заседание те са били нередовно призовани.

Магистратите поискаха още веднъж и образец от мостра на чаша за уиски от клуб "Соло", за да се изготви техническата експертиза.

Съдът прочете показанията от досъдебното производство, които е дал Стефан Стойков.

Стана ясно, че има разлика в това, което той е казал тогава и това, което обяснил пред съда в хода на съдебното следствие.

При разпита на досъдебното производство Стефан казал, че Илиян му се обаждал настойчиво и искал Стефан Стойков и Мария Бурова да отидат у тях, за да обсъдят случилото се. Освен това няколко пъти казал, че у тях ще има купон и двамата трябва да отидат.

При последните разпити пред съда Стефан не си спомни факти, видни от разпита на досъдебното производство - Илиян му е казал, че е бил длъжен да защити приятелите си, защото са били нападнати.

Илиян настоявал, че е бил длъжен да помогне на Стефан като допълнил, че не бил сигурен дали не е наръгал един човек, за да предотврати побоя над приятеля си.

Днес обаче Стефан заяви, че не си спомня Илиян да е признавал, че самият той е наръгал човек. Според Стойков тогава Илиян му казал, че може би имало един наръган човек, без да уточнява кой го е намушкал.

Съдът показа иззетия нож на свидетеля Цветан Иванов - продавач в магазина, от който се предполага, че е закупен ножът. Той обаче обясни, че такъв нож в магазина, в който работи, не се продава.

Освен това мостри от поисканите от съда ножове не са представени, тъй като в магазина нямат в наличност. Такива евентуално се очаква да бъдат предоставени на следващото съдебно заседание.

На заседанието стана ясно още, че ДНК експертизата, която трябваше да бъде прочетена и приета днес, все още не е готова.

Припомняме, на последното съдебно заседание беше разпитан продавач в магазина, от който е закупен ножа на Илиян, и таксиметровият шофьор, който е качил Стефан, Сиреп и Мария минути след инцидента.

Процесът продължава на 28 и 29 юли. Съдът определи и резервни дати 5 и 6 октомври.