"Такса спокойствие" и регионален монопол за определени стопански дейности е получавала престъпната група на Митьо Очите в района на Южното Черноморие.

Вчера организираната престъпна група бе разбита при акция на ГДБОП под ръководството на Специализираната прокуратура в Бургас. Повдигнати са обвинения срещу девет лица, за пет от задържаните ще бъде поискана мярка "задържане под стража".

Три от лицата се издирват - сред тях ръководителят на престъпната група - Митьо Очите и общинският съветник в Несебър Пейо Янков, издирва се и още един участник в групата, който също най-вероятно се намира в чужбина. Срещу ръководителят наорганизираната престъпна група са повдигнати обвинения задочно.

Обявиха Митьо Очите за издирване

Обявиха Митьо Очите за издирване

Престъпната група на Митьо Очите била доста влиятелна

Прокурор Даниела Начева обясни, че въпросната група, действала на територията на Южното Черноморие и най-вече в курорта "Слънчев бряг" е издирвала търговски дружества, които са развивали успешно своя бизнес, за да бъдат притискани, изнудвани да плащат "такса спокойствие". Стана ясно, че целта на престъпната група, разследвана от две години е било създаването на един регионален монопол във връзка с определени стопански дейности, сред които таксиметровият превоз.

Прокурор Даниела Начева заяви, че прокуратурата е предприела всички необходими мерки ръководителят на групата да е изправен пред българското правосъдие. Тя бе категорична, че теч на информация не е имало.

Мярката за неотклонение ще бъде гледана утре. При претърсванията на имотите са установени газови пистолети, преработени в бойни, наркотични вещества, както и луксозни автомобили - Порше, Ауди, БМВ.

Претърсвания и изземвания са извършени на около 30 адреса. Задържани в рамките на реализацията са около 20 лица. Иззети са множество веществени доказателства - парични суми, общо около 90 хиляди лева.

Спецакция в Бургас срещу банда, ръководена от Митьо Очите
Обновена

Спецакция в Бургас срещу банда, ръководена от Митьо Очите

Задържана е организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици