Трийсетина имена на магистрати са открити в телефона на т.нар Краси от Плевен, който е разговарял петнайсетина кандидати и им е обещал специфична подкрепа, за да спечелят местата.

Самите кандидати обяснили пред разследващите, че въпросния "Краси" им предлагал подкрепата на неопределен брой членове на съвета, но напълно безкористно.

Припомняме, името на 27-годишния плевенски бизнесмен Красимир Георгиев стана актуално след информация, че е обещавал на кандидати за постове в съдебната система да им осигури подкрепата на членове на ВСС срещу 200 000 лева.

Сред имената в телефона на Краси има и членове на Висшия съдебен съвет - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, които са имали телефонен контакт с него. 

Имената на членовете на съвета бяха оповестени от главния прокурор Борис Велчев,цитиран от БНР.

От обясненията на тримата става ясно, че Стойко Стоев се е познавал с така наречения Краси от 4 години и не се притеснявал от това. Тъкмо Стоев запознал Димов с Краси, като Димов се е оплакал, че плевенчанинът му досаждал и затова той започнал да го изключва, така че контактите им по телефона се свеждали от 6 до 9 секунди.

Пламен Стоиловобясни, че телефонната му връзка с Краси продължила точно 5 секунди. Той обяви факта, че 27-годишният собственик на дискотека в Плевен се е сдобил с телефона му като тежка провокация.

Борис Велчев обясни, че тъй като разследването продължава, е възможно да бъдат засечени телефонни разговори и на други членове на съвета с Краси, затова ги призова, ако има нещо такова, сами да си признаят в прокуратурата.